joi, 18 octombrie 2012

Cojoace, vitamina C si gust-frumos

Toamna asta atipica se duce. Lasa loc cetilor pe varful Omu, zapezilor in cateva zile si pune gecile pe noi. dresurile pe dame si dressingurile in salate.

Cuvinte cheie care se impun: ce e-n frigider e si in piata, salata e sanatoasa si de legume trebuie profitat, cutit sa ai ca idei vin duium - devin motorul intamplarii de astazi.

Ce poti sa ai in cutia de legume la ora asta din an? Ardei in vreo trei culori (verde, rosu, galben) si de la trei natii (gogosar, kapia si gras), doi-trei castraveti si ditai conopida. Cum e trecut de zece se cuvine un usturoi.
Supradoza pentru imunitate pana acum, antioxidanti cu duiumul.

Imaginatia sau orientarea tocatorului (fundelemn cum zic altii) fac bucati-buchetele mai toate cele de sus. Asta pentru ca usturoiul va lua calea strivitorului specializat. El e vajnicul fundament al pastei fantastice care va lega si va imbratisa legumele principale.

Fiindca am pomenit usturoi, sarea si vreo doua linguri zdravene de zeama de lamaie sunt urmatoarele in completarea faptelor din mini-bolul pentru nazbatiile suculente. Urmarind cuvintele cheie, pe usa frigiderului am mai gasit, uitat de anotimpuri, pasta de susan - tahini. O lingurita din aceasta e suficienta. Lamaia va avea grija sa ii taie din tanin, usturoiul se va reuni cu seva lipicioasa si parca e gata.

Este insa prea iute, chiar si pentru mine. Completarea vine din partea opusa a raftului: o lingurita de miere, urmata de alta de mustar - dulce sau cu boabe.
Tot iute fiind si ora nu chiar cea mai devreme, radem un morcov pe cea mai mica "pozitie" a razatoarei si turnam in bolul sus-numit. Ce iese poate apoi sa navaleasca fara prejudecati peste bolul umplut cu legume-curcubeu.
Debandada sufletului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu